Najprostsze ciasto bez pieczenia. Robię je z trzech składników, a rozpływa się w ustach

Dodano:
Ciasto z galaretką Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Ciasta bez pieczenia są dużą konkurencją dla tych z piekarnika. Nie ma przy nich dużo pracy i robi się je naprawdę szybko. Potem trzeba tylko trochę poczekać, by ciasto stężało lub składniki się przegryzły. Dziś zapraszam na proste ciasto brzoskwiniowe.

Ciasto bez włączania piekarnika można przygotować na wiele sposobów. To dzisiejsze jest niezwykle lekkie, bo jego główną część stanowią owoce i galaretka. Smaku i apetycznego wyglądu całości dodaje puszysta warstwa śmietanki. Taki deser jest banalnie prosty do zrobienia, a smakuje znakomicie.

Jak przygotować brzoskwinie do ciasta bez pieczenia?

O tej porze roku brzoskwinie nadal są aromatyczne i stosunkowo tanie. To dlatego właśnie zdecydowałam się zrobić ciasto z ich dodatkiem. Owoce te dodałam do galaretki, więc wcześniej musiałam je odpowiednio przygotować. Sięgnęłam więc po dobrze dojrzałe, ale jędrne brzoskwinie i po umyciu usunęłam z nich skórkę. Jak? Skórkę nacięłam ostrym nożem, a potem zanurzyłam owoce na 15-20 sekund we wrzątku. Potem przełożyłam je do zimnej wody, a wtedy skórka zaczęła odstawać od miąższu. Bez problemu usunęłam ją z owoców, a miąższ pokroiłam w kostkę.

Oczywiście możecie też sięgnąć po brzoskwinie z syropu, a ominie was trochę pracy. Połówki brzoskwiń wystarczy tylko osączyć z syropu, pokroić w kostkę i wymieszać z galaretką.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką i śmietanką?

Przygotowanie tego ciasta zaczęłam od rozpuszczenia galaretki. W czasie, gdy stygła, zajęłam się owocami. Pokrojone wymieszałam z tężejącą galaretką i była to główna część mojego ciasta bez pieczenia. Taką gęstniejącą masę przelałam do tortownicy wyłożonej biszkoptami, a gdy zastygła, wyłożyłam na nią warstwę bitej śmietanki z żelatyną.

Przepis: Ciasto z galaretką i bitą śmietaną

Szybkie ciasto bez pieczenia z owocami, galaretką i bitą śmietaną

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g biszkoptów
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
  • ok. 750 g dojrzałych brzoskwiń
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówGalaretki rozmieszaj w 750 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia. Brzoskwinie umyj, natnij ich skórkę. Owoce zanurz we wrzątku, a potem w zimnej wodzie, usuń z nich skórkę i pestki. Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Układanie warstwTortownicę wyłóż folią spożywczą. Dno formy wyłóż biszkoptami. Owoce wymieszaj z tężejącą galaretką, masę wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki, by galaretka stężała.
  3. DekorowanieŻelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody. Podgrzej ją do rozpuszczenia, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym, połącz z płynną żelatyną. Bitą śmietanę wyłóż na galaretkę, deser wstaw na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężał.

Inna wersja ciasta bez pieczenia z galaretką i śmietanką

Jeśli chcecie, by wasze ciasto z galaretką i śmietanką było bogatsze i miało pełniejszy smak, możecie sięgnąć po Delicje. Tak naprawdę też są to biszkopty, tyle że z galaretką i czekoladą. Wyłóżcie nimi dno formy, kładąc je czekoladą do góry. Po zastudzeniu ciasto będzie genialnie wyglądać i smakować.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...