Najprostsze ciasto bez pieczenia. Robię je z trzech składników, a rozpływa się w ustach
Ciasto bez włączania piekarnika można przygotować na wiele sposobów. To dzisiejsze jest niezwykle lekkie, bo jego główną część stanowią owoce i galaretka. Smaku i apetycznego wyglądu całości dodaje puszysta warstwa śmietanki. Taki deser jest banalnie prosty do zrobienia, a smakuje znakomicie.
Jak przygotować brzoskwinie do ciasta bez pieczenia?
O tej porze roku brzoskwinie nadal są aromatyczne i stosunkowo tanie. To dlatego właśnie zdecydowałam się zrobić ciasto z ich dodatkiem. Owoce te dodałam do galaretki, więc wcześniej musiałam je odpowiednio przygotować. Sięgnęłam więc po dobrze dojrzałe, ale jędrne brzoskwinie i po umyciu usunęłam z nich skórkę. Jak? Skórkę nacięłam ostrym nożem, a potem zanurzyłam owoce na 15-20 sekund we wrzątku. Potem przełożyłam je do zimnej wody, a wtedy skórka zaczęła odstawać od miąższu. Bez problemu usunęłam ją z owoców, a miąższ pokroiłam w kostkę.
Oczywiście możecie też sięgnąć po brzoskwinie z syropu, a ominie was trochę pracy. Połówki brzoskwiń wystarczy tylko osączyć z syropu, pokroić w kostkę i wymieszać z galaretką.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką i śmietanką?
Przygotowanie tego ciasta zaczęłam od rozpuszczenia galaretki. W czasie, gdy stygła, zajęłam się owocami. Pokrojone wymieszałam z tężejącą galaretką i była to główna część mojego ciasta bez pieczenia. Taką gęstniejącą masę przelałam do tortownicy wyłożonej biszkoptami, a gdy zastygła, wyłożyłam na nią warstwę bitej śmietanki z żelatyną.
Przepis: Ciasto z galaretką i bitą śmietaną
Szybkie ciasto bez pieczenia z owocami, galaretką i bitą śmietaną
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 150 g biszkoptów
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
- ok. 750 g dojrzałych brzoskwiń
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 g śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówGalaretki rozmieszaj w 750 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia. Brzoskwinie umyj, natnij ich skórkę. Owoce zanurz we wrzątku, a potem w zimnej wodzie, usuń z nich skórkę i pestki. Miąższ pokrój w kostkę.
- Układanie warstwTortownicę wyłóż folią spożywczą. Dno formy wyłóż biszkoptami. Owoce wymieszaj z tężejącą galaretką, masę wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki, by galaretka stężała.
- DekorowanieŻelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody. Podgrzej ją do rozpuszczenia, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym, połącz z płynną żelatyną. Bitą śmietanę wyłóż na galaretkę, deser wstaw na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężał.
Inna wersja ciasta bez pieczenia z galaretką i śmietanką
Jeśli chcecie, by wasze ciasto z galaretką i śmietanką było bogatsze i miało pełniejszy smak, możecie sięgnąć po Delicje. Tak naprawdę też są to biszkopty, tyle że z galaretką i czekoladą. Wyłóżcie nimi dno formy, kładąc je czekoladą do góry. Po zastudzeniu ciasto będzie genialnie wyglądać i smakować.